Doma Blog

Gorenjska enolončnica – govnač

Sestavine za 4 osebe:
– manjša glava zelja ali ohrovta
– 4 krompirji
– 1 čebula
– pol glave česna
– žlica masti
– žlica ostre moke
– sol in poper

Priprava
1. korak:
Zelju odstranimo zgornja lista, ga dobro pregledamo, odrežemo, kar je potrebno odstraniti in speremo pod tekočo vodo. Zelje prepolovimo, mu odstranimo stržen in ga narežemo na trakove. Krompir olupimo in narežemo na koščke.
2. korak:
Zelje in krompir damo v večji lonec, zalijemo z vodo, da pokrije sestavine, solimo in popramo ter pustimo vreti vsaj dobre pol ure.
3. korak:
Medtem na vroči masti na srednjem ognju prepražimo nasekljano čebulo, dokler ni zlato
rjavkaste barve, nato ji dodamo sesekljan česen, počakamo, da zadiši in dodamo še žlico ostre moke ter vse skupaj premešamo in pražimo še nekaj sekund. Nastalo zmes vmešamo lonec z zeljem in krompirjem, da zgostimo omako in obogatimo okus.
4. korak:
To starodavno enolončnico lahko ponudimo s kuhano govedino, hrenovko, ocvirki ali kot
samostojno jed.

Enolončnica iz sladkega zelja in krompirja z zanimivim imenom govnač je tradicionalna
gorenjska jed. Ker je vsaka gospodinja dodala kaj svojega, najdemo za to jed različne recepte,
mi smo izbrali enostavnega.

Marmorni sladoled za valentinovo

Potrebujemo:

2 sladki smetani za stepanje

1 sladko kondenzirano mleko

Rdeča ali pink jedilna barva

Žlica vanilijevega koncentrata ali vanilijeve paste

Smetano stepemo, dodamo kondenzirano mleko in ponovno stepemo, da se sestavini povežeta. Vmešamo še vanilijev koncentrat. Polovico dobljene mase oddevamo v drugo posodo in vanjo vmešamo nekaj kapljic jedilne barve ter dobro razmešamo, da postane zmes enotne barve. Nato izmenično v posodo za shranjevanje dodajamo svetlo in rdečo ali pink zmes. Z vilico ali nožem rahlo pomešamo, da dobimo marmorni vzorec. Čez noč ali za najmanj 4 ure sladoled postavimo v zamrzovalnik. Preden postrežemo, lahko sladoled prelijemo s čokoladnim ali jagodnim prelivom in posujemo z mrvicami.

Preverite kalivost semen s testom kalivosti

Kalivost je odvisna od tega, koliko so stara vaša domača semena in kako bodo vzklila, je ključno za dober pridelek. Še pred setvijo, lahko preprosto preverite v kakšnem stanju so vaša semena. Na tri plasti papirnatih brisačk damo semena, ki jih želimo preizkusiti, popršimo s pršilko za vodo in pokrijemo z večjo posodo ali s folijo, ki jo naluknjamo. Pokrita semena postavimo na toplejše temno mesto in spremljamo kalivost. Rezultat se bi naj pokazal že po nekaj dneh. Semena, če so zdrava in ustrezna, nabreknejo in semenska lupina poči. V kolikor semena ne bodo kalila uspešno, pomeni, da so najverjetneje prestara za uporabo in bo posledično pridelek skromnejši ali ga sploh ne bo. Neuspešna kalivost semen na preizkusu lahko pomeni, da so okužena ali vsebujejo škodljivce. Sicer pa večino domača semena, starejša tudi leto, dve ali več, lepo klijejo, če jih hranimo pravilno, v hladnem in suhem prostoru.

Vanilijev nadev za krofe

Potrebujemo:

4 dl mleka
2 vaniljeva sladkorja ali vanilijev strok
4 rumenjake
100 g sladkorja
50 g škrobne moke
20 g masla sobne temperature

Rumenjake, škrob, vanilijeva semena ali vanilijev sladkor ter sladkor v prahu z metlico dobro premešamo. Prilijemo okoli 1 dl mleka in ponovno razmešamo. Pazimo, da ne bo grudic. Posebej zavremo preostalo mleko in ga počasi vmešamo v jajčno zmes. Vse skupaj prelijemo v posodo in kremo ob nenehnem mešanju kuhamo na nizkem ognju dobrih 5 minut, toliko, da se zgosti. Kuhani kremi primešamo še maslo. Nastalo zmes pokrijemo na tesno z živilsko folijo in pustimo, da se ohladi, najbolje čez noč. Pred uporabo, vanilijevo kremo stepemo z električnim mešalnikom, da postane gladka.

 

Krompirjev golaž s hrenovko

Sestavine za 4 osebe:

  • 4 večji krompirji
  • 2 korenčka
  • 2 čebuli
  • 4 stroki česna
  • 50 g slanine v kosu
  • 2 para hrenovk 
  • malo olja in malo masla
  • žlička mlete paprike
  • žlica paradižnikovega koncentrata
  • žlička majarona
  • 3 lovorjevi listi
  • sol in poper

 

Priprava:

  1. korak:

Olupljen krompir narežemo na enakomerne kose, ostrgana korenčka na debelejša kolesca, čebulo in česen pa sesekljamo. Slanino narežemo na majhne kocke, hrenovke pa na kolesca.

  1. korak:

V večjem loncu na mešanici masla in olja (žlička masla, 2 žlici olja) na srednjem ognju prepražimo sesekljano čebulo in nakockano slanino. Ko čebula porumeni in slanina spusti maščobo, potisnemo čebulo in slanino ob rob posode in na sredino stresemo sesekljan česen in žličko mlete rdeče paprike. Med mešanjem pražimo kakšnih 10 sekund, dodamo še žlico paradižnikovega koncentrata in vse skupaj dobro premešamo.

  1. korak:

V lonec stresemo kose krompirja in korenčka, solimo in popramo, dodamo še majaron in lovorjeve liste ter dobro premešamo. V lonec zlijemo toliko vode, da so sestavine prekrite, premešamo, nato pa pustimo, da golaž rahlo brbota 40 minut.

  1. korak:

S krompirjevo tlačilko nekajkrat potlačimo krompir in korenček, da se bo golaž primerno zgostil. Nato dodamo še narezani hrenovki in kuhamo še približno 10 minut.

Enostavna, a slastna enolončnica je kot nalašč za hladne dneve.

CELJE Nov protest sodnikov

V prostorih celjskega višjega sodišča se bodo ob 10. uri zbrali celjski višji, okrožni in okrajni sodniki, da bi s protestom znova opozorili na nespoštovanje odločbe ustavnega sodišča o uskladitvi njihovih plač.

Spomnimo, da so sodniki pred tem že organizirali enodnevni, nato pa še dvotedenski protest, kjer so precej omejili svoje delo, nedavno pa so na delovnem posvetu v Celju protestno izjavo oblikovali tudi predsedniki slovenskih višjih sodišč.

Zaradi protesta je tudi danes preklicanih več obravnav.