Kolesce tudi lani z rastjo

Aktualno  Celjan  Celjsko

kolesCeSistem javne izposoje koles KolesCE, ki je v Mestni občini Celje v uporabi od leta 2018, je lani znova beležil rekordne številke.

V Mestni občini Celje so v letu 2023 (do vključno novembra) zabeležili več kot 66 tisoč najemov oziroma dobrih 6 tisoč najemov mesečno. Izstopajoče številke so bile zabeležene predvsem v času od julija do novembra, ko je bila, od vzpostavitve sistema, rekordna rast najemov v tem obdobju. Najbolj prometen mesec je bil september z več kot 9 tisoč najemi. Najvišja frekvenca najemov koles je sicer v jutranjih in popoldanskih konicah, kar sovpada s tem, da vse več Celjank in Celjanov KolesCE uporablja za aktiven prihod na delo in v šolo.

KolesCE ima več kot 17 tisoč registriranih uporabnikov. Postaja sistema KolesCE z največ izposojami in vračili je postaja na Krekovem trgu, sledijo postaje pri Bolnišnici Celje, na Ljubljanski cesti pri Supermarketu Tuš ter pri trgovskem centru City Center.

Za 25 ton prihranjenega ogljikovega dioksida

V obdobju od januarja do novembra so uporabniki sistema KolesCE prekolesarili več kot 97 tisoč kilometrov, kar je pripomoglo k izjemnemu prihranku emisij toplogrednega plina ogljikovega dioksida (CO2). Skupna količina proizvedenega CO2 pri tej obliki mobilnosti je znašala le 1,5 tone. Za primerjavo, enaka razdalja, prevožena z avtobusom, bi povzročila izpust 9,9 tone CO2, medtem ko bi avtomobilski prevoz prinesel kar 26,4 tone CO2.

V praksi to pomeni, da je kolesarjenje v povprečju 7-krat manj obremenjujoče za okolje kot avtobusni prevoz in celo impresivnih 18-krat manj obremenjujoče kot vožnja z avtomobilom.Več o tem, pa tudi o tem, katere postaje KolesCE so najbolj oblegane pa preberite v aktualni številki časopisa Celjan, ki vas že čaka na prodajnih mestih.