Končali z izgradnjo javnega brezžičnega omrežja

Aktualno  Celjan  Celjsko

V starem mestnem jedru Celja so zaključili projekt izgradnje javnega brezžičnega omrežja pod blagovno znamko Celje WIFI, ki jo v knežjem mestu poznajo že s Starega gradu in iz Tehnoparka. Omrežje pokriva območje zgodovinskega jedra mesta od železniške postaje do Gledališkega trga ter Mestni park.

Z omrežjem Celje WIFI, ki ga odlikujeta visoka hitrost in zanesljivost delovanja, so odslej pokriti vsi trgi in glavni prireditveni prostori, sodobna zasnova omrežja in dobra telekomunikacijska povezanost pa uporabnikom omogoča nemoteno in hitro rabo tudi med množičnimi dogodki.

»Omrežje smo hkrati zasnovali tako, da služi tudi namenom občinske uprave in povezanih javnih ustanov. Namen je omogočiti povezljivost raznim strokovnim službam, civilni zaščiti, gasilcem in drugim uporabnikom, ki delujejo na podlagi zakonskih pooblastil. Kakovostno in dovolj hitro brezžično omrežje smo nenazadnje prepoznali tudi kot predpogoj za uspešno izpeljavo projektov s področja digitalizacije mestnih storitev, t. i. pametnih mest in senzorike (IoT), kjer prednjači projekt Centralke, ki smo jo uspešno lansirali v poletnih mesecih, njene storitve pa bomo širili že v prihodnjem letu. Stabilna in hitra povezljivost je predpogoj za delovanje takšnih tehnoloških rešitev, zato predstavlja brezžično omrežje osnovno infrastrukturo za občinske iniciative na teh področjih,« je o projektu izgradnje javnega brezžičnega omrežja dejal Rok Kuzem, vodja Centra za informatiko Mestne občine Celje. Več o tem pa v aktualni številki časopisa Celjan.