Neverjetna Štajerka: živi čokoladne sanje

Sem Štajerc, sem neverjeten

Mesto za katedrom, kjer je delala kot profesorica angleščine in francoščine, je zapustila v začetku 90-ih in se posvetila čokoladi. Sprva je pralineje pripravljala doma in jih prodajala od vrat do vrat.
Danes jih ponuja na policah svojih lokalov v Žalcu, Celju, Mariboru, Ljubljani in Celovcu. Posel je garanje, a jo hkrati osvobaja. Že četrt stoletja uresničuje osnovno vizijo: preplaviti Slovenijo z lastnimi vrhunskimi izdelki brez konzervansov. Svetu je med drugim ponudila Prešernove fige. Neverjetna Štajerka, Marinka Dobnik iz Čokoladnega ateljeja Dobnik.

Čokoladerka, lastnica in mojstrica čokoladnega ateljeja, profesorica angleščine in francoščine, dama, ki je verjela v sanje in jih uresničila. Danes živi sladko življenje – Marinka Dobnik iz Griž.

Poznamo jo kot čokoladerko, pred tem pa je bila profesorica. Kaj jo je zmotilo v šoli, da je pustili službo in začela sladkati naša življenja? Pravi, da se je osamosvojila kot Slovenija. Prvih korakov čokoladerstva se je naučila v dveh dneh pri dveh belgijskih mojstrih. In sprva prodajala od vrat do vrat …

Kakšne spomine ima na čokoladno potico?

Si zato hodla na faks, da boš cukre prodajala? To je večkrat slišala od okolice, a z zagnanostjo dokazala, da je sanje moč živeti. Učenci so jo imeli radi, ker je menda znala snov predstaviti skozi zgodbo. To je potrdila tudi njena učenka Vita Mavrič.

Njene pralineje so iz prave čokolade. Kaj točno to pomeni – kaj je prava čokolada? Ironično je, da čokolado obožujejo otroci, ki pa so na marsikateri plantaži kakavovcev izkoriščena delovna sila. So v verigi pravičnih trgovin? Pri okusih so drzni, tudi gin tonik s čokolado ponujajo gostom … Pa Fige Prešernove in Frančeve čvešpe sopripravili, ki so danes tudi protokolarna darila.

Je na vrhu njene playliste francoski šanson?

Kako dobičkonosna je čokolada? Kakavova zrna se kupuje na borzi? Vse, kar ponuja svojim gostom v lokalih, preuči, premisli – zanje hoče le najboljše. Pri poslu sledi čustvom …
Je res, da čokolada povzroča mozolje, da zaradi kofeina ni primerna za otroke ali da je afrodiziak?

 

ARHIV RUBRIKE

Leave a reply