Neverjetni Štajerc: Aleksander Zidanšek, doktor fizike, ki pozna našo prihodnost

Sem Štajerc, sem neverjeten

Napovedi, kako bomo živeli čez 30, 40 let, so predvidevanja na podlagi znanosti – pozna jih dr. Aleksander Zidanšek, predsednik Slovenskega združenja Rimskega kluba.
Konjičan je sicer doktor fizike, raziskovalec na Institutu Jožefa Stefana in glavni tajnik Mednarodne podiplomske šole Jožefa Stefana.

 

Fizik, raziskovalec na Institutu Jožefa Stefana, glavni tajnik Mednarodne podiplomske šole Jožefa Stefana in predsednik Slovenskega združenja Rimskega kluba.
Bomo leta 2050 še poznali jutra – ali bo razlika med dnevom in nočjo manjša?
Bosta voditelja čez 20 let še potrebna v radisjkem studiu ali bo voditelj že robot?

Je predsednik Slovenskega združenja Rimskega kluba. Gre za združenje strokovnjakov, ki proučujejo, kakšna bo prihodnost. Je tehnologija past za sodobnega človeka? Nam lahko računalnik zavlada in nas sprogramira on? Od česa bomo pa živeli, če nas zamenjajo roboti?

Kdaj bo na svetovni ravni prevladal električni avtomobil?

 

Neverjetni Štajerc, ki pozna prihodnost človeštva – ta se bo vrtela okoli ustvarjalnosti in povezovanja. Ko govorimo o prihodnosti, si gotovo ne delamo usluge niti z odpadki. Jih bomo znali omejiti? Prihodnost napoveduje brez revščine na račun znanja …
Smo pozabili na gojenje medsebojnih odnosov? Bi moral to postati eden od predmetov v šoli? Je torej čustvena inteligenca naša glavna prednost pred tehnologijo?

 

Ali med študijem, raziskovanjem posluša glasbo?

Bodo v prihodnosti v Piranu nove Benetke? Bo človek znal graditi mesta pod vodo? Bomo v Sloveniji namesto vinskih trt gojili tobak? In najpomembnejše: Kdaj bomo moški razumeli ženske in obratno?

Prihodnost bomo krojili z znanjem in z mirom. Kako iz danes na jutri zaključiti vojne, terorizem? Kaj pa daje svojim študentom? Jih poleg z znanjem oboroži tudi z empatijo? In kaj je nujno potrebno, da vsak od nas naredi za boljši jutri?

ARHIV RUBRIKE

Leave a reply