V Celju 35 poplavno in plazovno ogroženih objektov

Aktualno  Celjan  Celjsko

poplave celjeCeljska občina je ta mesec dopolnila seznam poplavno oziroma plazovno ogroženih objektov, na katerem jih je 35, in ne 59, kot je za medije v teh dneh dejal vodja vladne službe za obnovo Boštjan Šefic, so sporočili s občine.

Občina je sicer pobudo za reševanje poplavno in plazovno ogroženih območij vladnim službam poslala avgusta.

Mestna občina Celje je bila med lansko ujmo poplavljena na območjih Medloga, Pečovnika, Tremerij, občino pa je prizadelo tudi kar nekaj plazov, in sicer na območjih Šmartnega v Rožni dolini, Slatine v Rožni dolini, Košnice in Teharij.

Medlog, Zagrad, …

Avgusta lani je celjska občina Ministrstvu za naravne vire in prostor ter direkciji za vode poslala pobudo za reševanje problematike protipoplavno nezaščitenih stanovanjskih in poslovnih objektov na treh območjih.

Eno je območje Medloga, ki je izven predvidenih in že obstoječih protipoplavnih ukrepov, vsebuje pa tako stanovanjske kot tudi poslovne objekte. Drugo je območje Zagrada oziroma Pečovnika, kjer je poleg stanovanjskih objektov tudi gasilski dom, tretje pa območje Ledene dvorane v Mestnem parku.

Za vsak objekt strokovno mnenje

Po identifikaciji območij in objektov ter terenskih ogledih bo državna tehnična pisarna izdelala podrobno strokovno mnenje za vsak posamezni objekt na evidentiranih območjih. Če bo na podlagi strokovnih mnenj ugotovljeno, da obstajajo razlogi za nujno odstranitev, bo vladna služba za obnovo pripravila osnutek sklepa za vsak tak objekt in nadaljevala postopke za odstranitev. Več o tem preberite v Celjanu.