Neverjetni Štajerc: kulinarični kritik, oče Tedna restavracij

Sem Štajerc, sem neverjeten

Uroš Mencinger, Mariborčan ki je ocenil praktično vse restavracije v Sloveniji, nekatere tudi večkrat. Njegove ocene – sončki in srčki – so smernice gostincem, kako izboljšati svojo ponudbo in storitve, dobrojedcem pa vodič, kje se najbolje je.
Njegova ocena ima težo, zato velja za strah in trepet vseh gostincev.
Z ženo Violeto sta vodji projektov Teden restavracij, Sladolent in Vivi – šola okusov, s čimer dvigujeta kulinarično zavest Slovencev.

Kulinarični ocenjevalec oz. kritik, zato strah in trepet za chefe, dan začne s posebnim zajtrkom.

 

Meša štrene najboljšim gostincem in kuharskih mojstrom – njegovo oko opazi vse, brbončice okusijo vse. Kaj ga odlikuje, da velja za uradnega kritika? Kako ocenjuje?

Je kulinarični kritik; kdo pa je njegov največji kritik?

Njegovo oceno kuharski mojstri, tudi velikani kot so Ana Roš, Bine Volčič, Marko Pavčnik, čakajo z nestrpnostjo. Ocene so na koncu morda veseli, obiska zagotovo ne. Ocenjuje tudi pico. Pri ocenjevanjih uporablja lažna imena. In kakšna je razlika med oštarijo/gostilno in restavracijo?

 

Prebujali smo se z Mariborčanom, ki postavlja trende slovenske sodobne kulinarike: Urošem Mencingerjem. Ocenjuje hrano, pa tudi obiskovalce restavracij. Precej kritičen je do bontona za mizo. Kaj vse delamo narobe? Kam denimo s prtičkom, torbico, telefonom, kako jemo?

Z ženo Violeto sta avtorja projekta Teden restavracij. Projekt zelo velikih razsežnosti – nekateri pravijo, da zdaj že prevelikih. Kako je s cenami menijev? Smo Slovenci zahtevni dobrojedci ali imamo na festivalu še vedno raje čevape? In ali s prihodom Michelinovega vodiča dobiva konkurenco?

 

 

ARHIV

Leave a reply