Neverjetni Štajerc: legendarni novinar s knjižnim prvencem

Sem Štajerc, sem neverjeten

Brane Piano iz Celja je legenda slovenskega novinarstva. Pred kratkim je izšel knjižni prvenec Zgodovina Celja in okolice V. in napoveduje, da to še ni zadnje, kar nam bo ponudil v branje.
Je tudi pesnik, rotarijec, žulj lokalnih oblasti, a kljub temu večkrat nagrajen za zasluge v novinarstvu, oglaševanju, celo za čebelarstvo. 

Prejšnji teden je izšla njegova knjiga Zgodovina Celja in okolice V., v podnaslovu pa se označuje za tlačanskega kronista – je nekaj Cankarjanskega v njem: za hlapce rojeni, za hlapce vzgojeni?

V prvi vrsti ga poznamo kot novinarja. Ta poklic uvrščajo med najbolj stresne poklice, pa tudi nevarne. Poznani je po izjemnih naslovih, ki pritegnejo k branju; od tod tudi nagrade za »pick up« radijske oglase.
Koliko je v novinarstvu vpliva politike, gospodarstva in drugih? Tudi o tem, da velja za slabo vest celjskega župana, a ga je Občina Celje vseeno nagradila s srebrnim grbom.

Knjiga Zgodovina Celja in okolice V. je zbirka vaših satiričnih objav. Smo Slovenci dojemljivi za satiro ali se v komentarjih spet hitro razdelimo na leve in desne?

Brane Piano je 41-letno kariero gradil v Jugobanki in Cestnem podjetju Celje z internimi glasili in publikacijami, kot novinar pri Novem tedniku, Radiu Celje, Novi dobi, časniku Delo, na Pop TV-ju, prakso je delal tudi pri The Guardian London …

Kdaj da radio v avtu bolj na glas – ko so poročila ali ob dobrem komadu?

Za novinarje je včasih veljalo, da ne zdržijo dneva brez vsaj treh skodelic kave, škatlice cigaret in parih kozarčkov rujnega … Je Brane Piano imel kdaj pijano glavo med pisanjem? Tudi o tem, da izdaja knjige ni zadnje, kar smo dobili izpod njegovega peresa …

 

ARHIV

Leave a reply