Neverjetna Štajerka: inovativna kmetica leta Katja Temnik

Sem Štajerc, sem neverjeten

Nekdanja kapetanka košarkarske reprezentance Slovenije je po prevzemu domače kmetije postala inovativna kmetica leta 2019.
Katja Temnik iz Žič si s svojimi zeliščnimi vrtovi Majnika prizadeva osmisliti ročno delo, poudarja, da kmetije niso tovarne in svoje znanje prenaša na mlajše rodove v obliki delavnic, pa tudi z okušanjem izdelkov, ki jih odkupujejo vrtci in šole. Katja je sicer tudi diplomirana prevajalka in magistrica politologije.
Z njo sta zjutraj klepetala naša Peter in Iztok.

 

 

Tekmovanja in zmag je vajena že s košarkarskega parketa … Pa tudi v kmetijstvu je timsko delo – z zelišči je začela mama Majda, dela tudi brat Primož … Naziv inovativna kmetica leta je prinesel tudi promocijo zeliščnemu vrtu Majnika. Se je odprl tudi nov posel na ta račun? Zanimiv je tudi izvor imena vrta …

V vrtu je po nalivu tudi veliko blata. Kdaj je stopila v največji kup blata – metaforično gledano v življenju?

 

Uspehi se ne zgodijo čez noč. Kaj je bilo potrebno narediti po prevzemu kmetije, da  ljudje kupujejo izdelke in je bila oklicana za inovativno kmetico? Poudarja, da v vrtu osmišljajo delo človeških rok, a hkrati, da to ne pomeni, da si ne pomagajo s stroji. Kako osvestiti potrošnika, da je lokalno res boljše?

Sta njeni najljubši pesmi čivkanje ptic in brenčanje čebel?

Pred prevzemom kmetije je bila kapetanka košarkaric Slovenije, govori šest jezikov ter je prevajalka in politologinja. Pa vendar jo po karieri košarkarice ni zamikal, verjetno dobro plačan, mednarodni politični parket … Kako ji je šel prevajalski izziv?

Je sploh možno poznati vsa zelišča – samo met je preko 600 vrst? Jih pozna po vonju? Poudarja, da kmetije niso tovarne. Ljudem predajajo znanje, prodajajo tudi turizem v obliki delavnic…

 

 

ARHIV

Leave a reply