Testenine ‘alla Norma’

Kulinarika

Sestavine za 4 osebe:

  • 500 g poljubnih testenin 
  • večji jajčevec
  • olivno olje
  • 4 stroke česna
  • pest listov sveže bazilike
  • 500 g češnjevih paradižnikov (ali v konzervi)
  • 200 g rikote
  • 50 g sira pekorino
  • sol

Priprava: 

  1. korak:

Opran jajčevec zrežemo na 1 cm debele rezine, ki jih rahlo solimo in v plasteh zložimo v cedilo ter pustimo približno 20 minut, da iz rezin odteče voda. 

  1. korak:

Rezine jajčevca rahlo stisnemo in jih osušimo s papirnatimi brisačkami. V ponvi na malo olivnega olja ocvremo rezine jajčevca. Ocvrte rezine odlagamo na papirnate brisačke, da vpijejo odvečno olje.

  1. korak:

V ponvi na hitro prepražimo nasekljan česen in dodamo prepolovljene češnjeve paradižnike ali koščke paradižnika iz konzerve, nekaj listov bazilike in sol. Na zmernem ognju kuhamo približno 15 minut, nato v omako vmešamo na koščke narezane ocvrte rezine jajčevca.

  1. korak:

V slanem kropu skuhamo testenine po navodilih na embalaži. Kuhane testenine s prijemalko predevamo v ponev z omako, dodamo rikoto in vse skupaj premešamo. Če je omaka presuha, dodamo še malo vode, v kateri so se kuhale testenine. Po testeninah naribamo pekorino in okrasimo z listi bazilike.

Preprosta sicilijanska jed, ki je ime dobila po Bellinijevi operi Norma, je očarala že marsikoga.

 

Tags: