Sestavine za 4 osebe:
- 500 g poljubnih testenin
- večji jajčevec
- olivno olje
- 4 stroke česna
- pest listov sveže bazilike
- 500 g češnjevih paradižnikov (ali v konzervi)
- 200 g rikote
- 50 g sira pekorino
- sol
Priprava:
- korak:
Opran jajčevec zrežemo na 1 cm debele rezine, ki jih rahlo solimo in v plasteh zložimo v cedilo ter pustimo približno 20 minut, da iz rezin odteče voda.
- korak:
Rezine jajčevca rahlo stisnemo in jih osušimo s papirnatimi brisačkami. V ponvi na malo olivnega olja ocvremo rezine jajčevca. Ocvrte rezine odlagamo na papirnate brisačke, da vpijejo odvečno olje.
- korak:
V ponvi na hitro prepražimo nasekljan česen in dodamo prepolovljene češnjeve paradižnike ali koščke paradižnika iz konzerve, nekaj listov bazilike in sol. Na zmernem ognju kuhamo približno 15 minut, nato v omako vmešamo na koščke narezane ocvrte rezine jajčevca.
- korak:
V slanem kropu skuhamo testenine po navodilih na embalaži. Kuhane testenine s prijemalko predevamo v ponev z omako, dodamo rikoto in vse skupaj premešamo. Če je omaka presuha, dodamo še malo vode, v kateri so se kuhale testenine. Po testeninah naribamo pekorino in okrasimo z listi bazilike.
Preprosta sicilijanska jed, ki je ime dobila po Bellinijevi operi Norma, je očarala že marsikoga.